bugün

entry'ler (5)

landscape with the fall of icarus

icarus'un düşüşü. Hollandalı rönesans ressamı pieter bruegel tarafından 1555 yılında çizilmiş bir tablodur.

Sanatçının bu eseri, kral minos için bir labirent inşaa eden mühendis daedalus ve oğlu icarus'un mitinden bahseder.

Bir gün kral minos, deadalus'tan ülkesindeki korku salan minotauros isimli bir canavarı engellemesi için bir icat yapmasını ister. Daedalus da kompleks bir yapı inşa eder ve oraya giren minotauros oradan çıkış yolunu bir daha bulamaz. Bu yapıya labyrenthos denilmiştir. Hatta günümüzde böylesine komplike yapılara labirent denmesi bu mitten gelir.

Daha sonraları thesseus isimli bir cengaver, minotauros'u yok eder ve kral minos'un kızına aşık olur ve kızı kaçırır.

Bu duruma tepesi atan kral minos hıncını deadalus ve oğlundan çıkarır ve labirentin içindeki bir kuleye kapatır. Daedalus ve oğlu icarus balmumundan kanatlar yapar. Daedalus, icarus'u "oğlum bak çok yükseklere çıkma yoksa güneş eritir ve o zaman ege denizini yan görürsün" diye uyarır.

Uçmaya başlarlar. icarus yükseldikçe yükselir ve en sonunda kanatları erimeye başlar ve en sonunda ege denizine çakılır.

işte sanatçımız bu tabloda icarus'un çakıldığı anı tasvir etmiştir. Etraftaki çift süren köylü, balıkçı, koyun-tavuk güden çiftçi, yük gemisi hiçbiri oralı olmamaktadır. Herkes adeta umut Sarıkaya'nın işimdeyim gücümdeyim karikatürlerindeki gibi ilgisiz takılmaktadır.

Sanatçı, herkesin ekmeğinin peşinde, kimsenin birbiri ile ilgilenmediği bir dönemi anlatmış tablosunda. Ee pek de haksız görünmüyor.

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

eşref armağan

(1953)Doğuştan görme engelli türk ressam. Dokunduğu nesneleri hissederek beyninde üç boyutlu tasvir edip tuvalde hayat verebiliyor.

Eşref armağan 1994 yılında amerika'da joan eröncel isimli bir kadınla tanışır ve armağan'ın yeteneği herkes tarafından tanınmaya başlar.

Hatta daha sonraları yurtdışından gelen nöroloji uzmanları eşref armağan'ın beynini araştırırlar. Kendisini anlatan the color of darkness (karanlığın rengi) isimli ödüllü bir belgesele konu olmuş, real super humans (sıradışı insanlar) isimli başka bir belgeselde de kendisine değinilmiştir.

işte eşref armağan'ın eserlerinden bazıları:

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

Daha fazlası için Instagram adresi: Instagram/esref.armagan

Sanat yapmakta asla 'engel' olmadığını gösteren eşref abi'nin birçoğumuza yaşam kaynağı olması temennisi ile.

3 Aralık Dünya 'engelleri kaldırma' ve 'farkındalık' günü...

david with the head of goliath

Barok akımının öncülerinden, italyan ressam caravaggio tarafından 1607 yılında yapılan bir tablo.

görsel

125*100 ebatlarında, yağlı boya ile yapılan bu resim, sanatçının ölmeden önceki yaptığı son çalışmalarından biridir.

Caravaggio'nun barok stilindeki bu çalışması kral david(davut peygamber)'in filistin'deki korku salan dev goliath'ı öldürüp kafasını kesmesini konu alıyor.

Sanat araştırmacılarına göre goliath olarak tasvir edilen kesik kafa figürü, geçmişteki suçlarından pişmanlık duyan caravaggio'nun bizzat kendisi... Genç david de italyan ressam'ın gençliğini tasvir ediyor. Yani bu resimde ressam, "geçmişteki masum caravaggio'nun, şimdiki yaşlı ve aşağılık caravaggio'yu öldürmesini" tasvir etmiş. Bir nevi yaptıklarından pişman olma, günah çıkarma durumu diyebiliriz.

Tablo, roma'daki borghese galerisinde segilenmektedir.

the rape of proserpina

Persefon'un kaçırılması. italyan heykeltıraş bernini'nin 1621-1622 yılları arasında yaptığı barok stili bir heykel.

Hikayesi:

Yeraltı tanrısı hades, tanrılar tanrısı zeus ve bereket tanrıçası demeter'in kızı persefon'u kırlarda çiçek toplarken gözüne kestirir, zorla kaçırır ve yeraltının derinliklerine götürür.

Tanrıça demeter, zeus'a derhal onu getirmesini söyler. Persefon yeraltı bahçelerinden hiçbir meyve yememek şartıyla yeryüzüne dönebilecektir. Fakat hades o'nun yanında kalması için kurnazlık yapar ve aklına girer. Bir gün persefon bahçede gezerken dayanamaz ve birkaç nar tanesini mideye gümletir. Ondan sonra anlaşma bozulur ve persefon altı ay yeraltında altı ay yeryüzünde yaşamaya başlar. Tanrıça demeter, kızı persefon yer yüzündeyken, dünya günlük güneşlik, her yer yeşilliktir. Kızı yeraltında, hades'in yanındayken dünya karanlık, kasvetli ve solgundur. Böylelikle mevsimler oluşmuştur.

görsel

görsel

Daha ayrıntılı görseller ve detaylar için;

http://blogs.cuit.columbi...0/the-rape-of-prosperina/

salvator mundi

Salvator mundi(dünyanın kurtarıcısı). Bir Leonardo da Vinci eseri. Ünlü ressam da vinci'nin çizdiği, yakın bir tarihte keşfedilen tablo. Üstelik geçtiğimiz gün 450,3 milyon dolar'a (sen milyon milyar sen bu parayı ne yaptın?) açık arttırma ile satılmış. Bir sanat eseri için verilen en yüksek fiyat olarak da rekor kırmış.

Nedir bu tablonun esprisi?

Öncelikle da vinci'nin bu tabloda kimi resmettiği halen tam olarak bilinmemekte. Bir Elini havaya kaldırmış, diğer eliyle de bir küre tutan isa mesih figürü görünmekte. Tablodaki zat Kimi görüşe göre da vinci'nin bir öğrencisi, kimi görüşe göre bizzat kendisi... işin enteresan yanı, bu tablo 1958 yılında açık arttırmayla 58 dolar gibi komik bir fiyata satılmış. Fakat Şimdi ise, 21. Yy'da keşfedilmiş en büyük sanat eseri olarak gösteriliyor.

işte o meşhur milyon dolarlık tablo:

görsel

Daha detaylı görsel:

http://artwatch.org.uk/wp...r-mundi-untitled-Copy.png